Veelgestelde vragen

Direct bouwkeuring aanvragen

Regelmatig ontvangen wij vragen van bezoekers hoe het nu precies werkt. Op deze pagina vind je een overzicht met de meest gestelde vragen en een kort en bondig antwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. 

Wanneer is het verstandig uw huis bouwkundig te laten keuren?

Het is op verschillende momenten verstandig om een woning te keuren. De meest bekende keuring is de aankoopkeuring. Dit is voordat je een bod uitbrengt op een huis. Maar ook een nieuwbouwkeuring, een verkoopkeuring en een tussentijdse onderhoudskeuring worden regelmatig aangevraagd

Wat is het verschil tussen een aankoop- en verkoopkeuring?

De aankoop- of verkoopkeuring zijn feitelijk hetzelfde. Beide keuringen geven een goed overzicht van de bouwkundige staat van een woonhuis. Welke zaken zijn achterstallig, wat moeten op middellange termijn worden uitgevoerd, wat op de lange termijn en hoe zit het met de kwaliteit van de toegepaste materialen en de constructie?

Dit zijn vragen waar enkel een bouwkundige keuring antwoord op geeft, daarnaast kan een hypotheekverstrekker een bouwkundig rapport eisen voor het verstrekken van een financiering.

De keurmeester inspecteert de woning, wijst u op de sterke en zwakke punten en maakt een nauwkeurig rapport op.Wanneer u verkoper bent, kunt u dit rapport gebruiken om de kwaliteit van uw woning aan te tonen en onzekerheden bij kopers weg te nemen. Tevens voldoet u met het overhandigen van een bouwkundige rapportage voor een groot deel aan uw wettelijke meldingsplicht.

Wanneer u (potentieel) koper bent kunt u dit rapport gebruiken om uw (toekomstige) kosten in te schatten en is het tevens een sterk onderhandelingspunt naar de verkoper; u weet wat er mis is aan het huis en dit zijn extra kosten! Bij het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie voldoet u ook voor een groot deel aan uw wettelijke onderzoeksplicht. Wanneer u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wenst kan een bouwkundig rapport soms verplicht zijn. Vraag hiernaar bij uw hypotheekadviseur.

Wat is een meldings- en onderzoeksplicht?

In ons burgerlijk wetboek is vastgesteld dat iedere koper en verkoper van een woning een onderzoeksplicht heeft.
Een koper dient bij de aankoop van een woning zijn ogen goed open houden; wanneer een gebrek zichtbaar is, zoals een gebroken ruit of een grote scheur in de muur, dan kan de koper dat zelf zien en hoeft de verkoper dit niet expliciet te vertellen. De verkoper heeft een meldingsplicht: alle gebreken die een verkoper kent, of redelijkerwijs had kunnen veronderstellen, dient deze aan koper kenbaar te maken, met uitzondering van de gebreken die de koper uit eigen onderzoek had kunnen zien.

Hier zit een grijs gebied tussen. Had de koper zelf kunnen zien dat er een grote scheur in de muur zat, of had de verkoper daar nou net de was voor hangen? Maar had de koper dan niet achter de was kunnen kijken?
Helaas zijn over dit soort voorbeelden vaak geschillen over en regelmatig moet de rechter er aan te pas komen om een verantwoordelijke aan te kunnen wijzen.

Door nog voor het aangaan van een overeenkomst (of als ontbindende voorwaarde) een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, kunt u een hoop zorgen en gerechtelijke ruzies voorkomen.
Weet wat u (ver)koopt! Ook als verkoper is het beter vooraf te melden wat er aan een woning mankeert, dan achteraf een claim te ontvangen.

Wat is een nieuwbouwkeuring?

U heeft een nieuwbouwwoning gekocht, maanden vol spanning gewacht en uiteindelijk is de oplevering in zicht. Deze “eerste oplevering” is heel belangrijk Hierbij draagt de aannemer de woning aan u over en moet u aangeven of alles volgens afspraak is uitgevoerd. Het is geen uitzondering dat de schuifpui verkeerd gemonteerd is, de tegels scheef zitten of de uitbouw doorhangt. Hoe meldt u dit aan de opzichter en wat zijn de juridische gevolgen? Hier kan een nieuwbouwkeuring uitkomst bieden.

De bouwkundig ingenieur is aanwezig bij de oplevering, controleert de woning op ca. 200 punten en gaat de dialoog aan met uw uitvoerder. Tevens adviseert hij u over uw juridische mogelijkheden bij gebrekkige oplevering, zoals het vasthouden of oprekken van een laatste betalingstermijn.

Wat is een tussentijdse onderhoudskeuring?

Ook wanneer u niet verhuist kan het gewenst zijn een rapport te ontvangen over de staat van uw woning. Welke zaken zijn nog goed, welke dienen te worden vervangen en wanneer? Wat gaat dit kosten? hierop geeft ons rapport antwoord. Verborgen gebreken, die moet de verkoper toch betalen? Deze misvatting hoort de gemiddelde makelaar enkele malen per week.

Een verborgen gebrek is een gebrek aan een woning, waarvan de verkoper niet op de hoogte was en redelijkerwijs niet had kunnen zijn. Meestal kan de verkoper hiervoor ook niet aansprakelijk gesteld worden, tenzij deze wist van dit gebrek en in sommige gevallen (afhankelijk van het gebruikte koopcontact) wanneer de woning niet meer de eigenschappen bevat welke voor de door de koper aangegeven gebruiksfunctie noodzakelijk zijn. Vaak erg lastig en wie heeft er zin in juridisch gesteggel bij de aankoop van zijn/haar droomhuis?

Bij een bouwkundige keuring komen vaak verborgen gebreken naar boven die zowel de koper als de verkoper niet gezien hadden. Door de woning te laten keuren voor dat u tot (ver)koop overgaat, bespaart u vaak een hoop ellende achteraf.