Kosten bouwtechnische keuring

Direct bouwkeuring aanvragen

Met een bouwtechnische keuring krijg je meer inzicht in de staat van een woning. Dit kan erg handig zijn wanneer je een huis wilt kopen, maar je van tevoren eerst wil weten hoe de woning er bij staat. Het bouwkundig rapport bevat een overzicht van de kosten die nodig zijn om de woning in goede staat te brengen. Het gaat dan om directe kosten en kosten die later om de hoek komen. Maar wat kost nu eigenlijk zo’n bouwkundige keuring? Op deze pagina lees je er alles over. 

Wat kost een bouwkundige keuring?

De prijzen voor een bouwkundige keuring liggen tussen de €250 – €550. Dit is een vrij brede schatting. Dat komt omdat de kosten uiteindelijk worden bepaald door meerdere factoren die voor elke woning weer anders zijn. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste zaken die de kosten van een bouwkundig rapport bepalen:

  • Inhoud van de woning
  • Oppervlakte woning
  • Locatie
  • Het inspectiebureau dat de keuring uitvoert

De kosten hangen samen met de inhoud van de woning
De meeste bedrijven werken met een vast tarief tot een bepaalde inhoud. Zo betaal je bij Vereniging Eigen Huis standaard €319,00 voor woningen met een inhoud van maximaal 450 m3. Voor grotere woningen betaal je dan iets meer. Sommige bedrijven werken ook met een basisprijs en een toeslag voor elke extra kubieke meter inhoud. Zoek dit goed uit zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Tip: op ons platform vind je tal van experts in o.a. Leeuwarden en Wolvega

Kostenoverzicht juli 2024

De kosten van een bouwkundig onderzoek verschillen per type woning en oppervlakte. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten van het onderzoek per type woning. 

Type woningOppervlakteGemiddelde kosten
Appartement50 m2€350,00
Rijtjeswoning100 m2€400,00
Hoekwoning125 m2€425,00
2-onder-1 kap150 m2€450,00
Vrijstaand200 m2€500,00
Kosten van een bouwkundige keuring per woningtype
Wat kost een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring kost tussen de €250 – €550. De prijs is sterk afhaneklijk van de inhoud van de woning. Een klein appartement met een oppervlakte van 50m2 is een stuk goedkoper dan een vrijstaande woning met een oppervlakte van 150m2.

Zitten er grote prijsverschillen tussen de inspectiebureau’s?

Ja, het is dus erg interessant om eerst de prijzen van verschillende leveranciers te vergelijken. Er kan tot wel €100 verschil zitten tussen de aanbieders.

Hoe kan ik besparen op een keuring?

Je kunt kiezen voor een meeloopkeuring. Een expert loopt dan samen met jou door de woning en wijst alle gebreken aan. Je ontvangt dan geen rapport. Dit wordt alleen aangeraden als je zelf enige affiniteit met de bouw hebt.