Bouwkundige Keuring met Spoed

Direct bouwkeuring aanvragen

Soms is haast bij een bouwkundige keuring. De huizenmarkt is op dit moment redelijk overhit. Dat betekent dat je als koper soms maar weinig tijd krijgt om een bod uit te brengen. Snel handelen is dus wat er gevraagd wordt wil je niet (weer) naast een woning grijpen. Aan de andere kant wil je ook niet het risico lopen om een woning te kopen zonder bouwkundig onderzoek. Je hebt dan namelijk geen flauw idee wat precies de staat van de woning is. In dat geval is een bouwkundige spoedkeuring ideaal. Deze kan je binnen 48 uur laten uitvoeren. Je kunt kiezen voor een spoedkeuring met rapport, of voor een zogenaamde mondelinge keuring zonder rapport. 

  • In sommige gevallen wil je extra snel een bouwkundige keuring laten uitvoeren
  • Zo’n spoedkeuring is mogelijk bij diverse advies- en inspectiebedrijven
  • Je ontvangt dan meestal binnen 48 uur een bouwkundig rapport 
  • Soms wordt er gekozen voor een mondelinge keuring. Hierbij ontvang je geen (of een heel beperkt) rapport

Binnen 48 uur een bouwtechnische keuring, kan dat?

In de huidige huizenmarkt werkt het soms zo dat je met spoed een beslissing moet nemen. Wil je wel of geen bod uitbrengen op die ene woning? Als koper heb je namelijk ook de zogeheten onderzoeksplicht. Het kan ook zijn dat de hypotheekverstrekker opeens nog een bouwkundig rapport wil zien waardoor er haast is. In dat soort gevallen is er een spoedkeuring mogelijk. Hiervoor betaal je vaak wel een iets hoger tarief. Zo’n extra snelle keuring biedt onder andere inzicht in de volgende zaken:

  • Een overzicht met alle bevindingen en gebreken van de woning
  • Een indicatie van de kosten die nodig zijn om de woning op te knappen en te verbeteren
  • Het onderhoud dat op korte en lange termijn nodig is

Een extra snelle mondelinge keuring

Een alternatief is om een mondelinge keuring af te spreken met de bouwkundige. Je loopt dan samen de woning door waarbij de expert alles inspecteert en jou wijst op de gebreken. Het voordeel hiervan is dat het veel sneller kan omdat er geen hele rapportage opgesteld hoeft te worden. Helaas volstaat deze oplossing niet altijd. Het is eigenlijk alleen verstandig als je zelf ook de nodige kennis en affiniteit met de bouw hebt. Meer weten? Bekijk ook bouwkundig specialisten in Almere en Lelystad

Wat is een spoedkeuring?

Een spoedkeuring is een bouwtechnische keuring die je extra snel kunt laten uitvoeren. Dit is handig als je bijvoorbeeld snel moet beslissen of je een bod wilt uitbrengen op een woning.

Hoe snel heb ik de bouwkundige keuring binnen?

Meestal heb je de keuring binnen 48 uur binnen. Soms gaat het om een mondelinge keuring waarbij je samen met de expert door de woning loopt en de gebreken bespreekt.

Is een snelle keuring duurder?

Ja, vaak is dit wel 25% duurder dan een normale keuring. Dat komt omdat het adviesbureau een stuk sneller en flexibeler moet schakelen.

Hoe lang duurt een normale keuring?

Normaal gesproken duurt het ongeveer 1 tot 2 weken voordat het rapport binnen is. Dit hangt ook sterk af van het type woning en de grootte.