Energielabel

Per 1 januari 2008 is de Europese EPD-richtlijn van kracht. Verhuur of verkoop van een woning en overige onroerend goed zal dan niet meer geschieden zonder een verplicht energiecertificaat (energielabel). Bouwkeuringexpert.nl werkt samen met gecertificeerde adviseurs voor de uitvoering van deze onderzoeken. Voor de nieuwe huurder/koper van de woning geeft de energielabel in één oogopslag weer, hoe het met de energetische waarde van de woning gesteld is. Een lage score betekent een in verhouding hoog energiegebruik (hoge energierekening). Dit wordt nog belangrijker doordat de verwachting is dat de REB, dit is een onderdeel op uw energienota, de komende jaren fors omhoog zal gaan en waarschijnlijk gekoppeld wordt aan de energie-index. Dus een lage energie-index betekent een hoge REB. Alleen al dit jaar is de REB met zo’n 10% verhoogd.

Energielabel aanvragen

Doordat nieuwe huurders/kopers meer op dit soort aspecten zullen letten, zal dit grote gevolgen kunnen hebben voor de woningmarkt. Goedkope woningen met een hoog energiegebruik zullen minder snel nieuwe huurders/kopers vinden. Voor de eigenaren van woningen betekent dit dat woningen goedkoper verhuurd / verkocht moeten worden of de eigenaren van deze woningen moeten eerst energiebesparende maatregelen uit laten voeren. Ook bij grote verbouwingen is het dus zinvol een Energie Prestatie Advies uit te laten voeren zodat u gelijk de voorgestelde energiebesparende maatregelen mee kunt nemen waardoor u en in aanleg en op termijn voordeliger uit bent. Een energielabel krijgt volgens verwachting een geldigheidstermijn van 10 jaar. Dit betekent dat er om de 10 jaar mits er niet tussentijds verbouwd is, of dat de woning tussentijds verkocht is, weer voorzien moet worden van een energielabel. Mocht er namelijk een grote verbouwing plaatsvinden of de woning wordt verkocht dan moet de woning in ieder geval weer voorzien worden van een nieuwe energielabel.

Voorlopig woninglabel

In 2015 heeft elke woning in Nederland een eigen voorlopig energielabel gekregen. Bij de verkoop of verhuur van het gebouw moet dit worden omgezet naar een definitief milieulabel. Hiervoor kon men tot eind 2020 gebruikmaken van de overheidswebsite energielabelvoorwoningen.nl. Sinds 2021 is de wetgeving echter veranderd en moet je een andere procedure volgen.

Definitief energielabel bereken

Daar waar alles vroeger online geregeld kon worden moet er nu een erkend deskundige bij je thuis langskomen om de woning op te nemen. Hij/zij doet een algemene inspectie en berekend aan de hand van o.a. de isolatie, staat van de woning, energiebesparende maatregelen, energieopwekking en nog diverse andere factoren de energie-index (loopt van label A tot label G). De energie inspecteur maakt een rapport op en dient deze in. Vervolgens is het woninglabel definitief geworden en staat deze geregisseerd in de online database.

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Hans en ben expert op het gebied van bouwtechnische keuring van woningen en andere gebouwen. Ik blog regelmatig over aankoop-, verkoop- en opleverinspecties en rapporten en plaats nieuws over ontwikkeling in de bouwwereld en techniek.

Plaats een reactie