Bouwkundige keuring Nederland

Direct bouwkeuring aanvragen

Ga je een (oudere) woning kopen? Een bouwkundige keuring in Nederland laten doen is heel erg verstandig. Door deze keuring krijg je op hoofdlijnen een beeld van de eventuele gebreken en problemen en ontvang je een inschatting van de kosten om eventuele gebreken te herstellen. Zo sta je sterker in prijsonderhandelingen. Op Bouwkeuringexpert.nl bekijk je praktische info over hoe je een keuring aanvraagt, de kosten en doorzoek je de vestigingsgegevens van bouwkundig adviseurs in Nederland.

 • Inzicht in de staat van een woning met een bouwkundige keuring.
 • Jouw bouwkundig inspecteur in Nederland bekijkt het huis op heel veel verschillende aspecten.
 • De bouwkundig ingenieur kijkt naar veel voorkomende problemen en focusgebieden zoals bijv. de riolering en en de aanwezigheid van asbest, lood en termieten.
 • In het bouwkundig rapport tref je de informatie en conclusies van de inspecteur met hierbij een kostenberekening.
 • Op basis van deze analyse krijg je volledige duidelijkheid over de staat van de woning waarop jij wilt bieden.
 • Op het moment dat je een hypotheek met NHG afsluit kan de geldverstrekker dit zelfs verplichten.
 • De prijzen van een bouwkundige inspectie variëren rond de €325 en €440.

bouwkundige-keuring-informatie

Goedkope bouwtechnische keuring in Nederland laten uitvoeren

Heb je belang bij meer info over de staat en de waarde van jouw eigen woning of van een potentiële woning om aan te kopen? Kies dan voor een transparant en voordelig bouwkundig onderzoek. Het gaat hier om een vaststelling van de bouwkundige kwaliteit van een woning. Dankzij deze analyse kom je te weten welke gebreken er zijn en welk onderhoud nodig is. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de gevel en en de toepassingen van isolatie. Ook wordt het overzichtelijk welke kosten noodzakelijk zijn om de verschillende problemen op te lossen. Voorts krijg je meer inzicht in de verschillende onderhoudswerkzaamheden voor de lange termijn. Je hebt de vrijheid om te kiezen voor een specialist die de woning komt inspecteren. Uiteraard moet het een onpartijdige partij zijn. Ondernemingen als o.a. een bouwkundig specialist, een architect, een aannemingsbedrijf of taxateur in Nederland.

Besparen op een bouwkeuring in juli 2024
Wil je een woning voordelig laten controleren? Probeer dan een meeloopkeuring (puur mondeling advies). Tijdens het onderzoek van de woning geeft de bouwkundig adviseur een mondeling verslag van alle bouwkundige aspecten. Direct ook een prognose van de woningwaarde ontvangen? Of ben je nieuwsgierig naar de energieprestaties? Plan het dan tegelijk in met een actuele taxatie en/of een energielabel onderzoek. Dit kan je uiteindelijk geld schelen. Op Bouwkeuringexpert.nl bekijk je ook nuttige gegevens over Bouwkundig rapport.

Bouwkundig onderzoek regelen?

Vind een bouwtechnische inspecteur in Nederland

Een bouwtechnische keuring regelen in 5 stappen

 1. Vind een geschikte bouwkundige

  Ten eerste moet je een specialist hebben die het onderzoek gaat uitvoeren. Objectiviteit en onafhankelijkheid zijn hierbij van belang. Je kunt terecht bij uiteenlopende architectenbureaus, regionale aannemers en bouwkundige bureaus in Nederland (en de regio).

 2. De inspectie van de woning

  In overeenstemming met de bouwkundige expert, de verkopende partij en / of makelaar van de verkopende partij wordt de woning op allerlei punten gecheckt. De deskundige bekijkt alle bouwkundige aspecten maar laat alles op z’n plek staan en maakt niets open. De specialist beschikt doorgaans over een spiegeltje, vochtmeter en een ladder.

 3. Resultaten doornemen

  In aansluiting op het woningonderzoek omschrijft de bouwkundige zijn waarnemingen. Je hebt hier ook kort de tijd om je vragen te stellen.

 4. Inzien van het bouwkundig rapport

  Middels het onderzoek krijg je een compleet en overzichtelijk bouwkundig keuringsrapport. In het verslag staat een lijst met de bouwkundige staat van de woning en achterstallige onderhoudspunten. Bijgevoegd bekijk je hier een lijst met kosten die nodig zijn om de woonruimte weer in goede staat te krijgen.

 5. Woningwaarde bepalen

  Is de uitkomst positief? Met de uitkomsten van het onderzoek kun je beginnen met je openingsbod. Maak hierbij gebruik van de eventuele herstelwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Wacht je nog op de uitkomsten? Het is mogelijk om dit op te nemen in de zogenaamde ontbindende voorwaarden.

Kosten van een bouwkundig rapport per woningtype

De gemiddelde kosten van een bouwrapport variëren tussen de €315 en €465. De prijs hangt af van verschillendefacetten. De omvang van de woning (inhoud en oppervlakte) vormen voornamelijk de prijs. Ook de woonplaats is van invloed op de prijs omdat er soms reiskosten worden berekend. Bovendien zitten er forse prijsverschillen tussen de afzonderlijke inspectiebureaus. Kijk goed naar wachttijd, de instrumenten die de expert gebruikt en naar reviews van andere klanten. Dit speelt mee in het kostenplaatje. In de tabel hieronder vind je samengevat de geschatte kosten van een bouwkundig rapport in Nederland.

Type huis WoonoppervlakGeschatte prijzen
Appartementje81 m2300 – €310
Rijtjeshuis100 m2€335 – €385
Hoekwoning147 m2€415 – €430
Geschakelde woning150 m2€455 – €505
Villa180 m2€505 – €545
Overzichtmet een prijsindicatie voor een bouwkundig rapport juli 2024.

Een uitgebreid bouwkundig rapport opvragen?

Bekijk info van erkende bouwkundigen bij jou in de buurt

Bouwkundig adviesbureaus vergelijken

Zoek je een inspectiebureau voor advies over een technische keuring? Onderwerpen die je moet afwegen op het moment dat je een inspecteur selecteert: een inschatting van de kosten, de levertijd, en van welke hulpmiddelen de specialist gebruik maakt. In onderstaande tabel vind je gegevens van bouwkundig adviesbureaus in Nederland die potentieel hun service kunnen verlenen bij een deskundige en onpartijdige bouwkundige keuring. Of zoek naar adviesbureaus in IJsselham, Blokzijl, Giethoorn, Wapserveen en Eesveen.

ℹ️ Er zijn 0 bedrijven gevonden!
Jouw organisatie aanmelden? Klik hier en voeg jouw bedrijf toe.

bouwkundige-keuring-nederland-8362

Waarom een aankoopkeuring?

Wanneer je een woning op het oog hebt kan het voorkomen dat je de alles mooi vindt aan het huis. Hierdoor kan je blind worden voor eventuele gebreken. Door gebruik te maken van een aankoopkeuring in Nederland analyseert een onafhankelijk ingenieur het woonobject. Verstandig, want op deze manier weet je exact wat de actuele situatie en staat van de woning is en welke onderhoudskosten er om de hoek komen kijken.

 • Ga je een woning kopen? Dan heb je een onderzoeksplicht.
 • Door te kiezen voor een aankoopkeuring heb je een gedegen beeld van het huis waar je misschien een bod op wilt uitbrengen.
 • Je kunt het beste de keuring uitvoeren voor je een bod uitbrengt.
 • Je bent zo 100% zeker van de zaak tijdens de onderhandelingen.

Plan direct online een verkoopkeuring in

Een verkoopkeuring is een objectieve beoordeling van een woonobject dat je in de verkoop wil doen. Middels dit rapport geef je de aspirant koper informatie over de bouwkundige staat van de woning. Je stimuleert hiermee een hogere verkoopprijs en bovendien voldoe je zo ook aan de informatieplicht. Je bouwt vertrouwen op bij de andere partij en het voorkomt onnodige discussies achteraf.

 • Als woningverkoper ben je wettelijk verplicht om de aspirant koper van informatie te voorzien over de staat en eventuele gebreken van de woning.
 • Maakt de woning interessanter op de woningmarkt
 • Vooral relevant voor oudere woning (tussen 1930 en 1980).

Wat is precies een opleveringskeuring?

Gaat je nieuwbouwwoning binnenkort opgeleverd worden? Aan de hand van een opleveringskeuring ben je er zeker van dat er geen gebreken over het hoofd gezien worden. De bouwkundig specialist gaat na een vooroplevering opnieuw de woning in voor de opleverpunten en weet hoe het zit met het bouwbesluit. De inspecteur dient de lijst in bij de uitvoerder en je staat juridisch een stuk sterker.

 • Direct inzicht in de bouwkundige gebreken.
 • Met het naschouw-rapport sta je sterk bij eventuele geschillen.
 • De tarieven schatten we in tussen €99 en €235.


Veelgestelde vragen over het technische rapport voor woningen

Wat is een bouwkundige keuring?
Wanneer je kiest voor een bouwkundig onderzoek ontvang je een onderzoek naar de algehele staat van een woning. Het doel van een bouwtechnische keuring is om de staat van de woning te controleren. Je krijgt nadere toelichting over de tarieven van de verschillende herstelwerkzaamheden om de woning in goede staat te brengen.

In welke gevallen is een bouwkeuring nodig?
Een gedegen bouwtechnische keuring in de provincie Overijssel laat je meestal uitvoeren wanneer je een woning op het oog hebt. Hoe ouder de woning, hoe groter de kans op verborgen gebreken. Door te kiezen voor een woningkeuring weet je precies wat de mankementen zijn van de woning. In veel gevallen wordt het onderzoek gestart als er intentieverklaring is getekend (voorlopig koopcontract). Dikwijls worden eventuele verrassende conclusies van dit onderzoek in het koopcontract als ontbindende voorwaarde opgenomen.

Bouwkundige keuring: voor of na bod laten doen?
Dit wordt doorgaans gedaan voordat je een bod uitbrengt (via een makelaar in Nederland). Worden er veel gebreken ontdekt? Op basis van de resultaten zullen de biedingen goed aansluiten bij de realiteit, wat je ook goed kunt aantonen met de geconstateerde bevingen. Zo heb je een hele sterke onderhandelingspositie. Minpunt is dat je al wel kosten kwijt bent voor dit rapport, terwijl je helemaal niet weet of je voldoende kunt bieden.

Wat is een meeloopkeuring?
De meeloopkeuring is een simpelere woningschouw waar je achteraf geen rapportage ontvangt. Onder begeleiding van de bouwkundig expert uit de gemeente Steenwijkerland loop je hele woning door. De bouwkundige expert neemt de resultaten direct met je door gerelateerd aan onderhoudstoestand van de woning. Mogelijke gebreken worden dan direct gesignaleerd. De bouwkundige weet vaak een richtprijs aangaande noodzakelijk herstelwerk. Het grote voordeel van zo’n mondelinge keuring is dat het relatief goedkoop is en de snelheid.

Plaats een reactie